Beachvolleybal

Beachvolleybal ontstond in 1915 in Hawaï. In 1924 werden de eerste competities georganiseerd in het zuidwesten van de USA. In Nederland kreeg beachvolleybal vooral grote bekendheid toen het in 1996 in Atlanta voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen stond. Beachvolleybal wordt op een ondergrond van zand gespeeld; vaak op het strand, maar voor grote evenementen wordt ook wel een tijdelijk stadion opgebouwd op een andere locatie, zoals een stadsplein.

beachvolleybal-spelen

Verschillen met volleybal

Het doel van beachvolleybal is hetzelfde als bij de standaardvorm van volleybal; punten scoren door de bal in het speelvak van de tegenpartij de grond te laten raken. Een groot aantal spelregels is echter anders dan bij de variant die we kennen uit de zaal. Zo bestaan de teams in officiële internationale wedstrijden slechts uit twee spelers (hoewel op lager niveau ook wel met drie of vier spelers wordt gespeeld). Zaalvolleybalteams hebben steeds zes spelers in het veld en hebben daarnaast wisselspelers. Bij beachvolleybal kan dus niet gewisseld worden; als een speler uitvalt, verliest het team de wedstrijd. De spelers hebben geen vaste positie en mogen zich over hun hele speelhelft bewegen.

Omdat beachvolleybal een buitensport is, hebben weer en wind invloed op het spel. Daarom wordt na elke zeven punten van helft gewisseld, om voor- of nadeel van zon en windrichting op te heffen. Verder is het speelveld wat kleiner, en is de puntentelling iets anders; een set wordt gewonnen bij eenentwintig punten in plaats van vijfentwintig, en twee sets in plaats van drie volstaat om de wedstrijd te winnen. Het blokkeren van de bal telt mee als balcontact, waardoor daarna de bal nog maar twee keer door de spelers mag worden aangeraakt. Wel mag degene die het blok plaatste, de bal daarna nog een keer spelen. Verder zijn er nog een aantal kleine verschillen tussen beachvolleybal en zaalvolleybal, zoals in de manier waarop de bal gespeeld mag worden en het ontbreken van een middenlijn.

Beachvolleybal wordt net als zaalvolleybal in Nederland georganiseerd door de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo).