NeVoBo

De Nevobo is de Nederlandse Volleybalbond, de sportbond voor volleybal, beachvolleybal en paravolley. De Nevobo werd in 1947 opgericht, en verenigt inmiddels zo’n 1200 clubs met 125.000 leden. Daarmee stond de Nevobo in een ledentallenonderzoek van de overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF in 2014 op de tiende plaats in de ranglijst van grootste aangesloten sportbonden. Er werken zo’n tachtig medewerkers bij de volleybalbond, die zowel de topsport wil stimuleren als in de breedtesport zoveel mogelijk mensen wil laten kennismaken met en plezier bieden in volleybal.

nevobo-volleybal-logo

Geschiedenis van volleybal in Nederland

De Nederlandse missionaris Simon Buis bezocht in 1925 de Amerikaanse staat Illinois en kwam daar in aanraking met volleybal. Hij introduceerde de sport in Nederland, maar deze bereikte geen populariteit buiten missiehuizen en seminaries, hoewel in 1930 een volleybalclub werd opgericht binnen de Amsterdamsche Maatschappij Voor Jongemannen nadat deze organisatie een YMCA-sportleider had uitgenodigd om een demonstratie in volleybal en basketbal te komen geven. Pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog kreeg de sport algemene bekendheid, doordat de bevolking de overzeese militairen volleybal zag spelen.

Oprichting van de Nevobo

Omdat in verschillende regio’s met verschillende regels gespeeld werd, ontstonden er problemen toen na de oorlog de mobiliteit toenam en teams uit verschillende plaatsen tegen elkaar wilden spelen. Om te zorgen voor uniformiteit en co√∂rdinatie werd in 1947 de Nevobo opgericht. Een belangrijk moment voor het Nederlandse volleybal was de plaatsing van het nationale herenteam in 1963 voor de Olympische Spelen van Tokio. Mede door de uitzending van de beslissende wedstrijd op televisie raakten veel mensen enthousiast voor volleybal. Halverwege de jaren negentig van de twintigste eeuw kende het Nederlandse volleybal opnieuw hoogtijdagen met het Olympisch en Europees kampioenschap van de Oranjeheren in 1996 en 1997.

Vandaag de dag organiseert de Nevobo tal van toernooien, biedt zij via de Volleybalacademie opleidingen voor trainers, scheidsrechters en bestuurders en ontwikkelt zij nieuwe spelvormen voor  jeugd en ouderen.